2016. április 29-ét írjuk. Hirtelen jött felindulásból támadt egy ötletem, mégpedig az, hogy meglátogatom a gödöllői Carplove Parkot egy rövid kis pecára. Gyors bepakolás után el is indultam. Fél 11 volt mire megérkeztem a tóra, ahol a BigPonty 10-es helyét foglaltam el.

   A mai horgászaton is a rövid távolságot preferáltam egyik botommal, de próbaképpen nem vetettem el a hosszabbat sem. Etetőanyagnak a múltkori horgászat alkalmával megmaradt és lefagyasztott PelletPistamix-et használtam, melyet MethodPistamix-el paníroztam. Csalinak első körben 8 mm Pop Up mini bojlikat próbágatok – ha nem megy, akkor van még sok más a tarsolyomban. Szerelésemet tekintve a megszokott töltős method kosarat használok, kb. 7-8 cm hosszú 0,10-es fonott előkén, 6mm-es csalitüskével ellátva. Standard összeállítás, egyszerű, de nagyszerű. Nálam az alap koncepció mindig így áll fel method feeder tekintetében, ha valami hiba csúszik a számításban akkor a helyszínen improvizálok. Rövid távra 3,0m-es, nagyobb távra pedig 3,9m feeder botot használok. Beszámolóim alkalmával nem nagyon szeretek ódákat zengetni a felszerelés ezen részéről, mert úgy gondolom, hogy a siker titkának nem ez a legfontosabb kérdése, bár nem is elhanyagolandó.

   A 3,0m-es feedert a part vonalától mindössze 15 méterrre, a 3,9m-es feedert pedig kb. 75-80 méter távolságban dobtam be. Valamiért nem lepődtem meg, hogy a legelső kapásom a partközeli boton jelentkezett, melyen egy kisebb termetű 2,5 kg-os pontyesz jelentkezett. A bal oldalra eső partszakaszt pásztázva egy kapás nélküli óra követett, melyet csak a stég jobb oldala felől jövő csobbanások szakítottak félbe. Ekkor jött az ötlet, hogy ha arra fürdőznek a halak, talán táplálkoznak is a fenék közelében és ezzel célba is vettem. 10 perc múlva kiderült, nem volt hiábavaló próbálkozás, bejelentkezett az első nagyobb ponty is,  mely már 4,6 kg-ot nyomott a mérlegeléskor. Fárasztás során az aktivitásból érezhető a halakon, hogy kezdenek erőre kapni, már nem adják magukat olyan könnyen, mint februárban – aminek persze a horgász örül, mert ebben leli igazán örömét.

   A délutáni kis kiruccanás nem tarthatott sokáig, 15:30-kor be is kellett fejezni, de ennyi is volt tervezve. A végére sikerült 7 bajszost fotóra invitálni, ami egy maximum 5 órás pecán nem is rossz teljesítmény. A legnagyobb halam a mai napon 6 kg-os volt. Az etetőanyag még fagyasztás és kiolvadás után is remekül szuperált.

   A mai horgászatból újra levonható a következtetés, hogy felmelegedő víz esetén mindenképp érdemes a partszéli szakaszokat vallatni, mert nagyon nagy eséllyel indulunk egy eredményes zárás felé.


Berényi Norbert (Pistamix TEAM Teszthorgász)