táj 01

   A napokban kipattant a fejemből egy gondolat, mi lenne, ha csinálnék egy három napos tesztmaratont a PelletPistaMix-el. Három nap, három tó, három terep, három lehetőség. Nem is kellett sokáig győzködnöm magam, így hát belevágtam. A tesztem elsődleges célja az volt, hogy a PelletPistaMix-et leteszteljem több egymást követő napon keresztül is hideg vízben.

bigponty tábla 01

   Az első nap helyszínének a gödöllői CarpLove Horgász és Pihenőparkot választottam. Már előző este lefoglaltam telefonon a helyet a BigPonty-tóra. Bár elmondták, hogy még nincs nagy tolongás, így reggel még változtathatok rajta. 2016. február 20-án reggel fél 7-kor Csonti haveromat sikerült rábeszélnem, hogy tartson velem  egy jó kis pecára. Az időjárás nem éppen a legkecsegtetőbb volt, de mivel másnapra még esőt is jósoltak, így örültünk ennek is. Napfelkelte után mire a tóra értünk, még csak 3 Co-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, melyet 24 km/h-s Észak-Nyugati szél kísért, 56%-os páratartalom mellett. A légnyomás az elmúlt napokhoz képest emelkedett, értéke elérte a 1023 mb-t.

   Már 7 óra környékén a tó területének a bejáratánál voltunk, hogy napijegyet váltsunk. A halőr enyhe célzással próbálta jelezni felém, hogy “nem igazán lesz jó választás most a nagy tó, mert még nem eszik a hal, csak a kis tavon”. Gondolkodás nélkül rávágtam, hogy “én nem változtatok a tervemen, elvégre a PistaMix-el horgászok.” Így hát maradtunk a BigPonty-tónál.

   A parkolóból való kipakolást a horgászhelyig több darab kézi kocsi is biztosította. Ez igazán megkönnyítette a helyzetünket, ugyanis nem kellett málhás szamarat játszani oda-vissza. A tavat szemlélve már most beleszerettem a környezetbe. Úgy érzem a jövőben még nagyon sok horgászatot fogok lefolytatni ezen a tavon.

   Kipakolást szokás szerint a PelletPistaMix bekeverésével kezdtem, hogy mire mindent összeállítok addigra készen álljon az etetőanyagom. Továbbra sem használtam hozzá semmi mást, csak az előírt 2 dl vizet, melyet a tóból merítettem. Nagyobb tó lévén a 390 Carp Expert Double Tip botok mellett döntöttem, természetesen feeder botnak szerelve. Főzsinórom 0,22 mm Fox, melyre 60 grammos Nevis method kosarat szereltem. Előkének 0,10 mm fonott zsinórt használtam 6-os Korum szakáll nélküli horoggal. A felszerelésről ennyit – véleményem szerint ennyi bőségesen elegendő, mivel mindenki a saját lehetőségei szerint fog úgy is választani, ez maximum támpont lehet. Csalinak a jól bevált 8mm-es Pop Up  mini bojlikat használtam.

   Az egyre erősödő szél miatt nem is kívántam óriási távolságot meghorgászni, mivel szerettem volna minél pontosabban bedobni – ami szélben kicsit nehezebb. A dobótávolság lehetőségeimhez képest egy 65-70 méter volt. Az első maszatolós kapásom kb 1 óra elteltével jelentkezett úgy a negyedik vagy az ötödik dobás után. Nem volt teljesen meggyőző a kapás, mert majdnem ugyan úgy jelzett mintha a szél hullámoztatná a spiccem. Nagyon örültem az első potyesznek, ugyanis egész napra mindössze egy darabot jósoltak kettőnknek.

   Az időjárás semmit sem változott, a szél rendületlenül fújt, ezzel nehezítve a csalik pontos célba juttatását. Csalimat folyamatosan váltogattam, folyamatosan keresve a megfelelőt. Már túl voltam néhány dévérkeszegen és kárászon, mire sikerült egy újabb, az előzőtől valamivel termetesebb pontyocskát partra hozni. Nemsokkal később a halőr is tiszteletét tette. Amikor az eredményt újságoltam neki, kicsit le volt döbbenve a két ponty láttán, mivel Ő tényleg azt gondolta, hogy szinte semmit sem fogunk fogni a halak gyenge kapókedve miatt. Horgászat közben azért mi is észrevettük, hogy nem is nagyon kapkodták kifelé a vízből a botokat. A mai napon pontyból nagyobbat már nem sikerült többet akasztani, egy kisebb kölyök potyesz azért még beugrott, de a kárász és keszegállomány még azért szépen eszegetett.

   Lelkesedésem továbbra is megmaradt, hazafelé tartva már a PelletPistaMix tesztmaraton második napját tervezgettem.  Jó eredménnyel zárhatom a napot, még a szélsőségesebb körülmények ellenére is tudott halat hozni a PelletPistaMix. A következő helyszín a gyáli Garden Lake horgásztó lesz. Hamarosan újra jelentkezem, addig is kövessétek  a www.figyelemapontyot.hu weboldalt.

táj 02


Berényi Norbert (Pistamix TEAM Teszthorgász)