2016. február 12-én 7 órakor csörgött a vekker. Szememből agresszívan töröltem ki a csipát, mert az ablakon napfényt láttam beszűrődni. Azonnal az ablakhoz szaladtam és azt láttam, hogy a tegnapi szomorkás időhöz képes szinte már nyár van. Szívem mindjárt hevesebben kezdett verni, ugyanis megállapítottam, hogy a tegnapi sikertelenség után ez a nap talán hozhat még némi sikert. Az első pofon akkor csattant, amikor a hőmérőn azt láttam, hogy -1 Co van. Gondoltam magamban : Na mindegy is, legalább a süt a Nap – legfeljebb melegebben öltözködök.

menet közben 01
Úton Maconkára

  A 21-es sztrádán haladva a Nógrád megyei Maconka felé vettem az irányt. Hirtelen jött ötlet után egyre inkább úrrá lett rajtam a horgászvágy. A hőmérő higanyszála már pozitív irányban komótosan baktatott felfelé, bár még a tájon látható volt még az éjszakai fagy.

reggeli táj 01
Reggeli deres táj

  Megérkezésemkor leesett az állam, mert nem volt még egy bolond aki a vízparton lett volna. A napijegy vásárlásakor közölték velem, csak a 3. tó részletén tudnak helyet adni – mivel itt bepillésedett a tó,csak itt volt egy kis foltban kiengedve a víz és amúgy is csak -5 Co volt. Megkerestem horgászhelyemet és elkezdtem kipakolni. Elsődleges terveim alapján PelletPistaMixet és SzuperPistaMixet használtam – a többit a helyzet adta.

PelletPistaMix és hozzá a 2 dl víz
PelletPistaMix és hozzá a 2 dl víz

  A távolság behatárolásánál sok lehetőségem nem volt, mivel a víz 2/3 része be volt még fagyva – így 25-35 m közötti távolság között tudtam horgászni. Általános adatok: vízhőmérséklet: 3,9 Co, levegő hőmérséklet: 1 Co, szélerősség: 4 km/óra és légnyomás 1011 mb. Ez jellemezte a reggelt.

Bújtatva
Bújtatva

  Első bedobásom után tíz perccel jelet fogott a  jobb spiccem. Bejelentkezett az első dévérkeszeg, aminek nagyon örültem –  tudván, itt már nem fogok unatkozni. Csalizásnál kezdetben 8 mm-es mini bojlikat használtam édes ízekben.

Horgászhelyem
Horgászhelyem

  Pár darab keszeg után megjelent az első pontyocska. Ami bizonyíték arra, hogy ahol van hal, ott bizony a hideg vízben is működik a PistaMix. A kapásaim közötti intervallum kezdett lerövidülni, ami arról árulkodott, hogy egyre több a hal előttem és a kapókedvük is erősödik.

  A pontyok kapókedve kezdett belendülni, mert lassan 10 percenként kezdtem akasztani a halat, amit már a szomszédok is megcsodáltak kapástalanságuk közepette.

  Pontyocskáim közül a legbüszkébb az arany koi pontyra vagyok. Bearanyozta a napomat azzal, hogy a parton egy fotóra megmutatta magát. Időközben egyre erősödött a DK-i szél. 18 km/órás sebességével már egyre inkább hullámoztatta előttem a vizet. A napos eget is egyre sötétebb felhők szelték. Kezdtem fázni, ezért fel is öltözök rendesen. Közben láttam, hogy már nem egyedül horgászom, akadnak még horgászok a parton.hal 04

  Koi pontyom partra terelése után megjelent az egyik szomszéd horgász, aki kémkedő tekintetével kezdett kérdezősködni. Rövidre zártam a vele való társalgást, gyorsan kezébe nyomtam a nekem bevált PelletPistaMixet, hogy ezzel próbálkozzon. Nem kevesebb mint 20 perc múlva sikerült is megfognia az első pontyocskáját. Hízott is tőle kicsit a mellem, mert a Pistamix ismét bizonyított. Igen is van varázsereje ennek az anyagnak.

   A szerelésem: 6-os KORUM szakáll nélküli horog, 0,10 mm 8 cm hosszú fonott előke, 35g-os Carp Zoom method kosár, főzsinórom 0,22 mm FOX terep zsinór.

Rezzenésre várva
Rezzenésre várva

  A nap végére tényleg kőkeményen megtornáztattak a pontyok, ez volt ám az igazi update, meg aerobic Norbival, csak ez a Berényi Norbival. Ritka az a horgászat, amikor azért nem dobom be a két botomat, hogy meg tudjak kajálni. Már szédelegtem az éhségtől.

hal 03

  Végszóként csak annyit szeretnék írni, hogy a mai nap kimagasló eredménye is bebizonyította, hogy még a jéghideg vízben is kitűnően működik a PelletPistaMix. 21 darab pontyot, pár darab keszeget és kárászt sikerült fotóra invitálni. A pontyok átlagsúlya 1-2,5 kg között mozgott. Nincs itt semmiféle hókuszpókusz, ezt ki kell próbálni mindenkinek.

viszlát maconka

   Hamarosan fogunk még találkozni drága Maconka, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyi halat rejtegetsz még számomra.


Berényi Norbert (Pistamix TEAM Teszthorgász)