2016. május 4-ét írjuk, mikor egy hirtelen jött ötletből adódóan gondolatom támadt egy régi kináncsiságom beváltásához. Folyamatosan töröm a fejem miként tudnám szelektálni a halakat bizonyos vizeken. Fel van adva azt hiszem mindenkinek, mert nem olyan egyszerű ez, ahogy azt gondolnánk. Minden víz más, ami ma egy tavon bejön, holnap egy másikon kudarc lehet. Olyan vizeken ahol magas a dévér és fehérhal állomány, de pontyot szeretnénk fogni, ott lehetőségünk van a csali méretével és fajtáival is kiszorítani az apróbb halakat. De mi a helyzet fordítva? Választásom a mai napra a Maconkai víztározó rekord tavára esett. Sokan tudják, hogy a tó jellemzője nem más, mint méretéhez képest magas ponty állománya, ebből is kapitális méretűek. Ez egy nagyon ideális hely lehet egy fordított helyzetet tesztelni, amikor keszeget akarok fogni nagyhalas vizen.

SAM_2174

   A mai tesztalanyom a pontyfogásban már sokadszor is jól vizsgázott PelletPistamix lesz. Etetésnek pedig SzuperPistamix és 6 mm Pistamix etetőpellet. Annyit változtattam, hogy mézeskalács fűszerkeveréket kevertem mindhez. A mézeskalács aromáért tapasztalatom szerint verekednek az óriás dévérek. A parttól kb 10-15 méterre helyeztem ki az etetésem, mely 6-8 gombóccal meg is alapoztam, majd 2-3 marék etetőpellet és indulhatott is a peca.

SAM_2191

   Az eredmény nem maradt el, az elvárásokat teljesítette. Csalinak mézeskalácsos oldódó lebegő pelletet alkalmaztam. Közel 20 db óriás méretű dévért sikerült lencsevégre kapni. Pontyot nem sikerült fognom, aminek a mai napon kivételesen örültem, mert ez volt a cél. Viszont egy 7 kg-os tok is tiszteletét tette, amivel igencsak meg kellett küzdeni.

SAM_2184

   Ez a mai teszt a várt eredményt produkálta, de ez nem jelenti azt, hogy máshol is működhet, de nagy eséllyel hasonló eredményeket fog produkálni. Egy biztos, a dévérek imádják a mézeskalácsot. Valószínűleg nem lehet kizárni vele a pontyot teljesen, de egy támpontnak megteszi, hogy mit alkalmazzunk előszeretettel és mit ne az aktuális horgászatunk alkalmával. Ha pontyot szeretnénk fogni, azt tanácsolom, hogy ne adjunk semmi féle adalékot a PelletPistamix-hez. Fogadjuk el, hogy úgy jó, ahogy van, mert könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy csak rontunk a fogósságán. Amennyiben a halak étvágyuknál vannak, akkor úgy is hozni fogja a halat szép számmal.