PistaMix
  PistaMix

   Minden itt kezdődött, az erjesztett vajsavas Pistamixnél! Az erjesztés az, amit sokan össze tévesztenek a rothadással. Volt olyan spori aki hozta a saját “erjesztett” anyagát, ami bizony rothadó kukoricából állt és váltig bizonygatta, hogy ennél nincs jobb. Valószínű hogy egy intenzíven telepített tóban ez is hozhat halat, hiszen a ponty még a rothadó anyagból is próbál szemezgetni -de higgyétek el nem ez a természetes tápláléka. Én is rájöttem, hogy sokkal nagyobb sikereket érhetek el, ha a gabonát erjesztem. Ami a nyári időszakban is akár 4-6 hétig eltarthat. Amint ez megvan, a tejsavat kivonva belőle, vajsavval spékelem meg! Itt nagyon fontos a mérték, hiszen a vajsav taszíthat is, ha túlzásba visszük. Ezzel kész van az alap, de ez még nem a végleges etetőanyag. Saját receptúrámként megemlítem, hogy a ragasztáshoz gabona őrleményt használok. Valamint nekem a savanyított kukoricához a búza vált be a legjobban. A hozzáadott étvágyfokozó anyag még tovább javít a termék “fogósságán”. De még mindig hiányzik belőle valami. Vajon mi lehet ez? Természetesen azaz anyag, ami a csirízes állagot vízbe eséskor szétrobbantja. Hosszas tesztelés során – amihez nekem adott volt a saját tavam – megtaláltam ezt az anyagot is. Így készült el a számomra tökéletes etetőanyag. De most jött a dolog neheze, a termék marketingje. Úgy gondolom, hogy mindnyájan hiszünk valamiben, valamint minden horgásznak van egy titkos receptje ami ha nem működik, a sikertelenség érzetét kelti. Ilyenkor kifogásokat gyártva ráfogjuk a légnyomásra, a halak étvágyára, a tóra vagy bármire. Úgy éreztem nekem épp ezekben az időszakokban kellett bizonyítanom, hogy az akkor még nevesincs anyag működik! Ehhez kevés volt a szó mivel csak a gyakorlatban tudtam bizonyítani, hogy az én anyagom ilyenkor is működik. A siker nem maradt el akkor sem amikor két kevésbé eredményes horgász közé ülve 3-5 percen belül kapást produkáltam! Köztudott, hogy az első halat mindig a szerencsének tudják be, de a második, illetve a harmadik után már kérdésekkel záporoztak erről az etetőanyaól. A kérdések mellett az is elhangzott, hogy ” Mi is kaphatnánk belőle? Mi is szeretnénk kipróbálni. ”. Az etetőanyag sikere másoknál és más tavakon is működik.

   Félre ne értsétek, ez nem egy csodaanyag. Hiszen vannak olyan körülmények amikor kevésbé működik: az időjárás és az időviszonyokat figyelembe véve  csökkent a hatékonysága illetve akkor is ha nagyon étvágytalanok a halak akkor ezt sem veszik fel. “Ha öszik akkor öszik, ha nem öszik akkor nem öszik én mög mondtam!”– mondta egy jó barátom.
A hideg vízben amikor a hőmérséklet 15 fok alatt van, akkor ez az etetőanyag sem működik tökéletesen. Ilyenkor nem is ajánlom senkinek. Viszont 20 fok feletti vízhőmérsékletnél a Pistamix veri a legdrágább etetőanyagot is. A nyári kánikulában amikor azt mondja a horgász hogy “meleg van, döglött a víz”- akkor a termék a legjobb eredményeket produkálja. Megjegyzésként megemlíteném, hogy ehhez az sem mindegy hogyan csalizunk.

A csalizás is nagyon fontos, ami legközelebb egy másik post témája lesz!


 

Dobos István (Eldorádó tógazda, Pistamix megalkotója)